Les

VERRIJK JE DEELNAME AAN EEN TANGO ORKEST
Deelname aan een tango-orkest wordt aanzienlijk verrijkt door professionele begeleiding, zowel in privé- als groepslessen, verzorgd door een ervaren tangodocent die gespecialiseerd is in jouw specifieke instrument. Dit verschaft diepgaand inzicht in de muziek en draagt bij aan een verbetering van de algehele orkestklank.

Argentijnse tangomuziek is een fusie van klassieke, jazz- en volksmuziek. Om het goed te kunnen spelen, is een solide techniek essentieel, maar dat is niet het enige. De swing vormt de kern van dit genre en wordt beïnvloed door ritme, accenten en dynamiek. Jouw techniek bepaalt hoe je omgaat met deze elementen en stelt je in staat om een verhaal te vertellen met jouw instrument.

In de tango wordt het percussieve karakter van je instrument benadrukt, soms puur voor het percussieve geluid en soms als kleuring van een toon. Termen als marcato, en dos, en cuatro, canyengue, yumba zijn ritmische accenten die op elk instrument op een eigen manier worden uitgevoerd. Aangezien deze technieken geen deel uitmaken van de klassieke methodiek, is het handig om een docent te hebben die je kan uitleggen hoe je hiermee om moet gaan.

STRIJKERS
Met de strijkerssectie, bestaande uit viool, altviool en cello, vervul je niet alleen de rol van het spelen van melodieën, maar speel je tevens een essentiële rol in de begeleiding. Wist je dat als strijker net zo goed kunt swingen als de contrabassist? Je past dezelfde technieken toe om ritmische variaties, zoals canyengue en yumba, te spelen. Dit geldt ook bij het begeleiden in vieren (en cuatro) en in tweeën (en dos). Bovendien maak je gebruik van zuiver percussieve technieken, zoals de chicharra die een krekel imiteert en de tambor, een krachtige diepe slag geproduceerd door de snaar tegen de nagel te laten komen.

Het gebruik van de strijkstok draagt eveneens bij aan het creëren van diverse klankkleuren en accenten. Bijvoorbeeld, het spelen dicht bij de slof zorgt voor opvallende accenten en wordt frequent toegepast in ritmische passages. Er zijn nog tal van andere technieken die van cruciaal belang zijn om de muziek volledig tot zijn recht te laten komen.

Hieronder kun je enkele voorbeelden zien en horen, uitgevoerd door Gea Smid.

BANDONEON
Bij de bandoneon is de frasering en het gebruik van dynamiek in de melodie een essentieel aspect. Ook het accentueren van akkoorden in de begeleidingsdelen kan op diverse manieren plaatsvinden en is van cruciaal belang voor de swing. Naast het spelen van melodieën en akkoorden, gebruik je ook ‘arrasteres’ (glissandi) als accentuering door een combinatie van klank en lucht, en wordt de zijkant van de bandoneon gebruikt voor percussieve effecten. Kortom, het bespelen van de bandoneon is een buitengewoon avontuurlijke activiteit 😉

De bandoneon kan beschouwd worden als een relatief nieuw instrument in Nederland, en de orkeststukken kunnen uitdagend zijn voor wie weinig ervaring heeft. Met de juiste lessen is het echter mogelijk om op korte termijn mee te spelen, waarbij de orkestpartijen bij Tango Orkest NL worden aangepast om je groei te ondersteunen. Het dagelijks oppakken van het instrument is hierbij van essentieel belang.

PIANO
Voor pianisten is de tango een prachtige combinatie van klassiek, tango en volksmuziek. De rijke akkoorden, gevarieerde ritmiek en virtuoze solo’s maken het tot een meeslepende ervaring. Met de linkerhand geef je het orkest drive, terwijl de rechterhand afwisselt tussen akkoordbegeleiding, meespelen met de secties en soleren. Samen met de bassist vorm je de drijvende kracht van het orkest.

CONTRABAS
Als contrabassist speel je zowel pizzicato als arco en fungeer je als de klok van het orkest, die het overzicht houdt over de timing. De ritmische variaties op de contrabas, zoals canyengue, yumba, of het spelen in vieren met de juiste accenten, hebben grote impact op de swing van het gehele orkest. Het spelen van een (stads)milonga met een orkest is zonder de contrabas eenvoudigweg ondenkbaar! Bovendien geef je belangrijke percussieve accenten met een strappate of golpe. Kortom, als contrabassist draag je een prachtige verantwoordelijkheid binnen het orkest.

Meer informatie over docenten

Neem contact op als je op zoek bent naar een docent, dan koppel ik je aan de juiste persoon!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de cursussen, sessies, projecten, gratis bladmuziek en concerten door je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Mis geen enkele update en ontvang als eerste alle belangrijke informatie!