Tango Orkest Preau

Vanaf 13 juli 2024 heb je opnieuw de kans om een week deel te nemen aan een tango-orkest op een inspirerende locatie in Frankrijk. Deze cursus is volledig gericht op het overstijgen van jezelf en het repeteren als een professionele tanguero gedurende één of twee weken.

De week van 13 juli tot 20 juli is bedoeld voor (semi)gevorderde musici, terwijl de week van 20 tot 27 juli bestemd is voor vergevorderde en professionele musici. Tijdens deze tweede week zullen we ook concerten verzorgen in de omgeving van Preau.

In beide cursusweken zullen we aan het einde van de week een presentatie geven op Preau. Gedurende beide weken repeteren we dagelijks vijf uur, met zowel gezamenlijke repetities als sectierepetities. Hieronder vind je meer informatie over wat dit precies inhoudt.

De partijen worden op maat gemaakt, zodat vrijwel iedereen kan deelnemen. Het repertoire ontvang je vier weken voor aanvang van de cursus, zodat je je kunt voorbereiden en kunt aangeven of een partij te moeilijk of te eenvoudig is.

BANDONEON SECTIE

De bandoneon- en accordeonsectie omvat meerdere partijen, variërend van 1 tot soms wel 4 partijen. Tijdens deze sectierepetities leer je jouw specifieke rol in het geheel en oefen je het samenspel. Afhankelijk van jouw partij wissel je tussen melodie en begeleiding.

De partijen worden aangepast aan het niveau van de cursisten. Omdat de bandoneon een relatief nieuw instrument is in ons muzikale repertoire, is het vereiste niveau lager dan bijvoorbeeld voor piano of strijkinstrumenten.

Bovendien zijn de stukken in de eerste week minder complex dan die in de tweede week, maar daarom niet minder boeiend!

Als je je afvraagt of je kunt meekomen tijdens de cursus, aarzel dan niet om contact op te nemen voor overleg.

STRIJKERS SECTIE

Om als één geheel te klinken, is het belangrijk dat de strijkerssectie apart repeteert. Tijdens deze repetitie bespreek je de streken, oefen je de articulatie en krijg je inzicht in de individuele rol van elke speler en de redenen daarachter. Ook ritmische effecten en fraseringen krijgen ruimschoots aandacht. Je zult merken dat je na de sectierepetitie met meer besef en schwung meespeelt tijdens de tutti-repetities.

RITME SECTIE

Het ritmische fundament van het orkest wordt gevormd door de piano, gitaar en contrabas. Samen leggen ze een solide basis voor de bandoneons en strijkers. Het ritme in een stuk verandert elke paar maten, gaande van ‘op de tel’ naar syncopische ritmes. Bovendien is het tempo niet altijd constant; vertraging (rallentando) en versnelling (accelerando) worden gebruikt om de artistieke betekenis van een nummer te benadrukken. Naast begeleiding speel je af en toe ook een solo. Om dit alles zo goed mogelijk uit te voeren, repeteer je dagelijks een uur samen. Als je benieuwd bent hoe een partituur eruitziet, stuur me dan gerust een e-mail.

ZANG

Van 29 juli tot 5 augustus verzorgen Sieta Keizer en Charo Duran de masterclass/workshop ‘De Kunst van het Zingen.’ Deze workshop is bedoeld voor zangers die hun kracht en zelfvertrouwen willen vergroten bij optredens en audities. Hoewel deze cursus op zichzelf staat en losstaat van de tangocursus, zijn er altijd mogelijkheden voor wederzijdse inspiratie en samenwerking.

Speel mee met een opname

Om je de ervaring te geven van deelname aan een tango orkest, nodig ik je uit om mee te spelen met deze midi file van Milonga for three van Astor Piazzolla. Stuur een e-mail om de bladmuziek voor jouw instrument te downloaden.

L’Huy Preau

L’Huy Préau is een idyllisch landgoedje en ligt, ver van doorgaande wegen, verscholen in het landschap en aan de rand van de Morvan op ongeveer acht uur rijden van Utrecht. L’Huy Préau is een ideale plek voor een creatieve vakantie in Frankrijk. Het verblijf op l’Huy Préau is volpension. In het intieme restaurant staat ‘s ochtends een uitgebreid ontbijt klaar, later op de dag een overvloedige lunch en ‘s avonds een driegangendiner.

INSCHRIJVEN

Voor aanmeldingen voor de workshops kun je terecht bij info@kaysleking.com.

Voor het reserveren van een plek inclusief volpension in L’Huy Preau, kun je contact opnemen met Loeky Ekkel via telefoonnummer 0573-221199 of e-mailadres info@preau.nl.

Voor informatie over de kosten kun je hier kijken.

Als je vragen hebt over de cursus, een ander instrument bespeelt dan aangegeven, of twijfelt over je geschiktheid voor deelname, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Wees er snel bij, want het aantal beschikbare plekken is beperkt.

À bientôt!

Informatie | inschrijven