Tango Orkest Preau

13 - 20 & 20 - 27 juli

Vanaf 13 juli 2024 kun je een week meespelen in een tango-orkest op een inspirerende locatie in Frankrijk. Naast orkestrepertoire wordt er ook gewerkt met een gitaarensemble.
Bij inschrijven ontvang je bladmuziek en een opname om mee te spelen, om alvast in de stemming te komen.

Wil je samen met jouw partner komen? Op Preau zijn er nog meer inspirerende cursussen beschikbaar, en de omgeving is prachtig. Bovendien kun je heerlijk genieten met een goed boek op het terras.

Als je nog niet bekend bent met de Argentijnse tango, zul je na deze week volledig op de hoogte zijn van het rijke ritmische en melodische karakter van de tango. Speel je al tango, dan kun je deze week gebruiken om je kennis te verbreden én te verdiepen.

Website Preau

Het orkest begint al vorm te krijgen voor beide weken, maar we hebben nog plaatsen beschikbaar voor enthousiaste musici. Als je wilt meespelen, lees dan verder!

In de week van 20 tot 27 juli hebben we nog ruimte voor een pianist, gitarist, cellist of altviolist. Voor de week van 13 tot 20 juli zijn er nog plekken beschikbaar in de strijkerssectie, evenals voor een gitarist en contrabassist. Speel je een blaasinstrument? Neem dan ook contact met ons op.

Beluister de playlist om een idee te krijgen van het repertoire dat we zullen spelen.

NIVEAU
Beide weken zijn bedoeld voor ervaren amateur- en professionele musici, waarbij de stukken in de week van 20 tot 27 juli over het algemeen een niveau hoger zijn dan die van de week van 13 tot 20 juli.

Het niveauverschil doet niets af aan de ervaring want in beide weken speel je het prachtige repertoire. Mocht je als professional niet in de tweede week kunnen, dan heeft de eerste week ook genoeg uitdagingen. Daarbij kunnen de partijen aangepast worden aan jouw niveau.

REPETITIES
Gedurende beide weken repeteren we dagelijks, met zowel gezamenlijke repetities als sectierepetities. Woensdag is een vrije dag om de omgeving te verkennen of indien gewenst extra repetities in te plannen.

Een orkest is als een geoliede machine, waarbij elke sectie een radar is. Om het orkest goed vorm te geven, bestaan de repetities uit twee delen: een tutti-repetitie en een sectierepetitie. Sectierepetities zijn onder andere bedoeld om te focussen op strijktechnieken (voor strijkers), accenten en dynamiek van de verschillende instrumentgroepen.

Dankzij deze repetitiestructuur krijgt het orkest in korte tijd een solide basis. Hieronder vind je meer informatie over de sectierepetities.

PARTIJEN
De partijen worden op maat gemaakt, zodat je de juiste uitdagingen krijgt. Het repertoire ontvang je vier weken voor aanvang van de cursus met een midi-file, zodat je je kunt voorbereiden en kunt aangeven of een partij te moeilijk of te eenvoudig is.

INSTRUMENTEN
De instrumenten die kunnen deelnemen aan het orkest zijn: viool, altviool, cello, bandoneon, accordeon, dwarsfluit, klarinet, gitaar, piano en contrabas. Wil je meedoen en speel je een ander instrument dan aangegeven, neem dan contact op om te overleggen.

PRESENTATIE
In beide cursusweken zullen we gedurende de week ons werk presenteren, met als hoogtepunt een slotpresentatie aan het einde.

ERVARING
Om deel te nemen aan het tango-orkest is ervaring met tango of samenspelen niet vereist.

Als je niet zeker weet of jouw niveau past bij dat van de orkesten, of het nu te laag of te hoog is, neem dan contact op voor overleg.

SECTIEREPETITIES
Bandoneon
Omdat de bandoneon een relatief nieuw instrument is in ons muzikale repertoire, is het vereiste niveau lager dan voor piano of strijkinstrumenten. De partijen worden aangepast aan jouw niveau zonder afbreuk te doen aan het totale resultaat van het orkest.
Strijkers
Tijdens deze repetitie bespreek je de strijktechnieken en oefen je de articulatie. Je zult merken dat je na de sectierepetitie met meer besef en swing meespeelt tijdens de tutti-repetities.
Piano, gitaar, contrabas
Het ritmische fundament van het orkest wordt gevormd door de piano, gitaar en contrabas. Naast begeleiding speel je soms ook een solo. Om dit optimaal uit te voeren, repeteer je dagelijks een uur samen.

GITAARENSEMBLE

Gitaar en tango zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat je met een orkest kunt spelen, kun je ook met een gitaarensemble of een ensemble waarin de gitaar een rol speelt. We gaan elke dag, naast het orkestrepertoire, de stukken voor gitaarensemble repeteren. Wil je weten hoe dat klinkt,  beluister onderstaande nummers en ga dan hier naartoe.

DANS & ZANG

Van 13 tot 20 juli verzorgen Charlotte & Laurent van YouTango een tangodanscursus, die zich richt op verschillende niveaus, variërend van een jaar ervaring tot gevorderden. Muziek en dans zijn verweven en wij zullen gedurende de week spelen voor de dansers.

Van 20 tot 27 juli verzorgt Charo Duran de masterclass ‘Vrijuit Zingen.’ Deze workshop is bedoeld voor zangers die hun kracht en zelfvertrouwen willen vergroten bij optredens en audities. Hoewel deze cursus losstaat van de tangocursus, zijn er altijd mogelijkheden voor wederzijdse inspiratie en samenwerking.

Speel mee met een opname

Om je de ervaring te geven van deelname aan een tango orkest, nodig ik je uit om mee te spelen met deze midi file van Milonga for three van Astor Piazzolla. Stuur een e-mail om de bladmuziek voor jouw instrument te downloaden.

L’Huy Preau

L’Huy Préau is een idyllisch landgoedje en ligt, ver van doorgaande wegen, verscholen in het landschap en aan de rand van de Morvan op ongeveer acht uur rijden van Utrecht. L’Huy Préau is een ideale plek voor een creatieve vakantie in Frankrijk. Het verblijf op l’Huy Préau is volpension. In het intieme restaurant staat ‘s ochtends een uitgebreid ontbijt klaar, later op de dag een overvloedige lunch en ‘s avonds een driegangendiner.

INSCHRIJVEN

Voor aanmeldingen voor de cursus kun je terecht bij info@kaysleking.com.

De cursus kost €375.
Studentenkorting a 20%  €300

De kosten voor verblijf en eten zijn te vinden op de website van Preau. Neem contact op als je vragen hebt over de cursus, een ander instrument bespeelt dan aangegeven, of twijfelt of je het juiste niveau hebt om deel te nemen.

Het boeken van een plek inclusief volpension op L’Huy Préau verloopt via Mathilde van de Mheen, telefoon 0573-221199, e-mail info@preau.nl.

Wil je carpoolen, Preau heeft een liftcentrale. Ga je met de trein of wil je tip over de route, ga dan hier naartoe.

À bientôt!

Informatie | inschrijven

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de cursussen, sessies, projecten, gratis bladmuziek en concerten door je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Mis geen enkele update en ontvang als eerste alle belangrijke informatie!